top of page

Italia

        Italia, pe fondul mostenirii antice si romanice a acceptat destul de greu stilul gotic, de accea edificiile de aici sunt mai putin spectaculoase (dar si mai indoielnice din punct de vedere artistic) decat in celelalte parti ale europei. Primele edificii gotice, datorate ordinului cistercian (Fossanova,Casamari), pe langa saracia de forme si ornamentica, imbina stilul gotic cu elemente romanice. Caz specific sunt bisericile spurapuse San Francesco din Assissi: biserica inferioara, de fapt o cripta-biserica prezinta contraforti cilindrici cu reminiscente romanice, iar biserica superioara uninavala, prezinta un spatiu larg, in stil gotic, obtinut prin eliminarea pilastrilor.

       Si celelalte catedrale gotice din Italia: San Andrea din Vercelli, Santa Croce din Florenta sau catedralele din Siena si Orvieto se caracterizeaza prin aceeasi prelucrare a goticului, uneori cu rezultate ciudate. Astfel Domul din Milano, cel mai apropriat de goticul 'clasic' european din cauza incarcarii pana la refuz cu elemente decorative este considerat de Focillon 'capodopera falselor capodopere'106. Construit in stil flamboaiant, domul perzinta 145 turnulete, 3159 statui, in general un decorativism aproape ostentativ in detrimentu claritatii profilului arhitectonic si a unitatii estetice. Cu o supratafa interna de 11.700 metri patrati, lungime exterioara de 157 m, cu latimea navelor de 66 m, iar lungime transeptului de 92 m domul este cel mai mare edificiu dupa San Pietro din Roma.

        Arhitectura civila este reprezentata mai ales de palatele comunale prezente in special in Franta si Germania cum ar fi cele din Rouen (Palatul Parlamentului), Lübeck sau Köln. In Anglia, arhitectura municipala lipseste aproape cu desavarsire; in Italia insa pe baza prosperitatii oraselor comerciale au fost ridicate impunatoare palate municipale din piatra- cum ar fi Palazzo Vechio din Florenta; caramida-Palatul orasenesc din Sienna, ce prezinta o structura sobra cu creneluri ce dau un aspect de fortareata. Decoratia exterioara este insa bogata, folosindu-se deseori placaje de teracota sau incrustatii de placi policrome emailate ca dadeau cladirii un plus de culoare.

bottom of page