top of page

VESTIMENTAŢIE

     Stilul vestimentar propus de hippioţi este în accord total cu felul de viaţă practicat de aceştia. Multe elemente ale vestimentaţiei hippie sunt preluate din cultura africană, neagră. De fapt, însăși denumirea de hippie provine de la termenul hip, termen ce va da mai târziu denumirea subculturii hip hop. Hippioții îşi atrag denumirea de la cea a 

     

oamenilor albi din Statele Unite care intrau în legătură cu subcultura negrilor. Nu e de mirare, că vestimentaţia hippie are multe influenţe ale culturii africane. De multe ori, hippiotii preferau să nu se îmbrace deloc, pentru că practicau nudismul, în dorinţa de a fi mai aproape de natură. Ei preferau să mergă desculţi sau să folosească sandale. Nici femeile şi nici bărbaţii nu-şi tundeau părul, iar pletele lungi erau cel mai des întâlnite în cadrul imaginii membrilor acestei comunităţi. Hainele purtate erau colorate intens şi aveau deseori imprimeuri cu motive florale sau geometrice. Cămăşile înnodate în talie, pantalonii sau fustele lungi, largi, rochiile lejere, erau veşmintele cele mai des întâlnite la hippioţi. Ideea unui look era aceea de a da deplină libertate de mişcare corpului, de a fi lejer, plăcut şi răcoros, din ţesături naturale. 

     Accesoriile Hippie sunt definite prin simplitate. Deseori handmade, designul este inspirat de natură sau de bijuteriile indo-americane. Mărgelele erau foarte populare, la fel şi colierele cu pandantive cu semnul păcii. Deoarece muzica era definitorie pentru scena Hippie, se purtau bijuterii care „făceau muzică”: tot felul de clopoţei sau mai multe accesorii care „zdrăngăneau” împreună. Gleznele se bucurau de multă atenţie şi erau deseori împodobite, fie cu tatuaje sau accesorii, deoarece mulţi alegeau să meargă desculţi. Părul, purtat lung, avea deseori şuviţe împletite. Pe cap, se purtau bandane, eşarfe sau panglici care treceau peste frunte, şi neapărat flori, sau chiar coroniţe împletite din flori. De cele mai multe ori accesoriile lor reprezentau mesaje de pace. Alt simbol foarte folosit a fost plasa de vise pe care au preluat-o de la indieni.

fig. 34
fig. 35
fig. 36
fig. 37
fig. 38
fig. 40
fig. 41
fig. 42
fig. 43
fig. 44
fig. 45
fig. 46
fig. 47
fig. 48
fig. 49
bottom of page