top of page

Plasa de vise

      Prinzătorul de vise îşi are originea în cultura grupului Ojibwa din America de Nord. Pentru membrii acestuia, obiectul are o semnificaţie străveche şi extrem de importantă. Cuvântul în sine înseamnă “păianjen”, a cărui pânză are rolul de a capta visele. Acest talisman nu a rămas doar în cadrul naţiunii Ojibwa ci s-a răspândit, ajungând să fie cunoscut şi folosit de diverse triburi cu mentalităţi şi perspective diferite. Insă, elementul de bază rămâne păianjenul care este văzut de fiecare trib amerindian ca pe un lucru sacru cu rolul de a-i proteja pe membrii fiecărei comunităţi, indiferent de credinţa şi tradiţiile lor.
      

      Folosit ca talisman, prinzătorul de vise e poziţionat deasupra locului pentru dormit pentru a-i proteja pe cei care visează. Grupul Ojibwa considera că acest talisman avea puterea de a schimba visele unui om. Visele se prind în pânză, cele bune alunecă pe pene în jos iar cele rele se pierd prin gaura din mijloc, conform legendei.
     În mod tradiţional, o plasa de vise se face din crenguţe de salcie împletite în forma unui cerc, în interiorul căruia se înnoadă fire din muchi de copac pentru a forma o pânză de păianjen. Penele care se prind de marginea cercului au rolul de a lăsa visele să coboare spre mintea visătorului.

bottom of page