Perioada administraţiei Johnson
Vietnamul a fost o problema iferita. Inaintea incheierii mandatului sau, presedintele Johnson angajase peste o jumatate de milion de militari in conflictul din Asia de Sud-Est. De-abia in mai 1968, dupa ce Johnson, vayandu-se confruntat cu o opozitie in cadrul propriului partid in legatura cu problema razboiului, decisese sa nu mai candideze la presedentie, Statele Unite si Vietnamul de Nord au cazut de acord sa procedeze la convorbiri preliminare de pace la Paris.
Costul razboiului, cuplat cu cheltuielile record din programele de politica interna precumsi cu o crestere substantiala a venitului mediu pe familie; a exercitat puternice presiuni inflationiste asupra economiei tarii, cele mai grave de dupa cel de-al doilea razboi mondial.
Pentru cea mai mare parte a populatiei, anii administratiei Johnson au constituit o perioada de prosperitate desi se manifesta o serioasa preocupare in legatura cu agravarea dificitului balantei de plati, si, ca rezultat, scaderea rezervelor de aur ale S.U.A. Deficitul insa se datora in parte cresterii investitiilor americane in strainatate, a cheltuielilor americane peste hotare, a importarii de tot mai multe bunuru si venituri mai ridicate. In ciuda acestor probleme economice, tara a cunoscut o mare crestere economica intre 1961 si 1969-cea mai mare, de fapt, din istoria Americii.