top of page

Cserey Csaba

Istoria tobelor

     Ma bucur enorm ca am avut onorea de a-i lua un interviu unei persoane foarte indragite in Satu Mare, Cserey Csaba (Csabcsi), unul dintre cei mai buni percutionisti din Romania. Este omul care atunci când atinge o tobă sau orice alt instrument totul prinde viaţă. A reuşit să cânte pe aceeaşi scenă cu cei mai mari interpreţi de jazz din ţară, iar proiectele lui solo acustice sunt foarte apreciate atât la noi, cât şi în străinătate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       Am ramas placut impresionata de fiecare concert sustinut. Am ales sa va vorbesc despre tot ce mi-a povestit deoarece pe langa talentul sau este o persoana de la care toata lumea are multe de invatat. Nu va pot descrie in cuvinte placerea cu care am ascultat atat despre istoria percutiei cat si despre miscarea hippie sau cum a dobandit aceasta pasiune. Asadar, Cserey Csaba este o persoana care atat pe scena cat si inafara ei are multe de spus si merita ascultat cu toata atentia deoarece putem invata multe de la vorbele sale. 

       Sunt multe de spus dar in urmatoarele randuri am sa va destainui si voua ce am invatat dupa acest interviu.

       Un instrument de percuție (din lat. percussio lovitură sau percussus bătaie ritmică) este un obiect care produce un sunet în urma unei lovituri.

Instrumentele de percuție pot fi membranofone (cu o membrană, de exemplu tobă) sau idiofone (fără membrane, de exemplu clopot).

Unele instrumente de percuție au o ton definit (timpan), altele au un ton difuz (de exemplu, tobă). Instrumentele cu un ton definit sunt acordate prin tensionarea membranei (pentru membranofone) sau prin forma și mărimea obiectului lovit (pentru idiofone). Instrumentele cu un ton difuz sunt folosite în principal în scopuri ritmice.

       Instrumentele de percuție pot fi activate cu mâna sau cu baghete (bețe).

      Asadar, ne-am gandit sa trecem putin prin istoria tobelor, desi stim cu totii ca instrumentele de percutie sunt poate primele create de om. Se spune ca la percutie se poate folosi orice instrument, poti sa „bati“ in orice si sa iasa un ritm. In fiecare dintre noi poate sa existe un tobosar sau un percutionist, mai exact.

Tobe – sau ramasite ale lor au fost descoperite in situri datand din epoca neolitica. Cea mai veche toba recuperata intreaga dintr-un sit arheologic este datata cu 6000 ani i.H.. Pe teritoriul vechii Mesopotamii au fost gasite tobe vechi din 3000 i.H., iar vechii egipteni foloseau tobe mici, ritualice, multe dintre ele fiind recuperate din marile piramide. Referiri la tobe veti gasi chiar si in Biblie, in Vechiul si Noul Testament. Tobele au fost folosite sute de ani la rand, ca mijloc de comunicare de catre triburile din Africa si America.

O sa trecem de la tobele traditionale ale triburilor stravechi sau contemporane la tobele moderne, cele care reusesc sa redea aproape totul pentru a completa si finisa un ritm. 

    

 

bottom of page