Eforturi pentru consolidarea păcii în lume
In martie 1961, presedintele Kennedy a initat proiectul cunoscut sub numele de Peace Corps – o idee revolutionara in ce priveste asistenta acordata strainatatii. Programul inrola voluntari pentru a servi in tarile in curs de dezvoltare de pe intreg globul. In special tinerii americani s-au simtit atrasi de program si au lucrat cu talent ca soruri medicale, godezi, profesori, mecanici. Organizatia Peace Corps, pe langa promovarea dezvoltarii social-economice la nivelul bazei, a cautat sa realizeze un climat international de intelegere, bunavointa si pace.
Perioada administratiei Kennedy a fost mortora semnarii tratatului de interzicere limitata a testelor nucleare. In august 1961, chiar in luna in care a fost construit zidul din Berlin, Uniunea Sovietica a anuntat ca va relua testarea armelor nucleare in atmosfera, punand astfel capat moraoriului voluntary asupra testarii atmosferice initial cu trei ani inurma de Uniunea Sovietica, Marea Britanie si Statele Unite. La 1 septembrie, Uniunea Sovietica a procedat la o serie de explozii nucleare in atmosfera. Aceste teste au produs canitate mare de substanta radioctiva si au provocat intregii lumi temeri cu privinta la zestrea genetica a generatiilor viitoare.
In pofida violarii de catre sovietici a moratoriului, presedintele Kennedy insista in continuare ca Uniunea Sovietica sa asigure pe viitor interzicerea tuturor testelor. Dupa ce oferta a fost respinsa, Statele Unite s-au vazut nevoite sa anunte ca nu le ramane altceva de facut decat sa reia propriile teste in atmosfera pentru a-si putea mentine o capacitate de descurajare eficienta. In acelasi timp, guvernul american a continuat sa depuna eforturi pentru a se pune capat cursei inarmarilor creand o Agentie pentru Controlul Armamentelor si Dezarmare precum si pentru semnarea unui tratat de interzicere testelor nucleare.