Starea de tensiune pe plan internaţional
În Asia de sud-est, intensificarea tacurilor gherirelor întrene ameninţa guvernele în Laos şi Vietnamul de Sud. Patrusprezece tari, inclusive Statele Unite, s-au reunite la Geneva in mai 1961 pentru a cauta o cale de solutionare a conflictului din Laos. Dupa 13 luni de nocieri, timp in care a intrat in vigoare incetarea focului, ele au cazut de accord sa sugereze printilor laotieni care conduceau fractiunile rivale sa se uneasca in vederea crearii unui stat neutru, unificat si independent.
În Vietnamul de Sud însa luptele au continuat, gherilele locale unindu-se cu vietnamezi din nord, infiltrate intr-o campanie de rapier, assassinate si alte actiuni teroriste impotriva catatenilor loiali guvernului sud-vietnamez sprijinit de amricani. La cererea guvernuli de la Saigon, presedintele Kennedy a trimis personal military american pentru a ajuta la instruirea trupelor sud-vietnameze. Satele Unite i-au incurajat de asemenea pe liderii sud-vietnamezi sa inieze reforme sociale, politice si in invatamant pentru a-si asigura un mai larg sprijin popular pentru a rezista vietnamezilor care-l sprijineau pe liderul nationalist-comunist Ho Si Min.
Intre timp, in iunie 1961, premierul Hrusciov a provocat o noua criza in legatura cu statutul Berlinului de Vest cand a amenintat cu semnarea unui tratat de pace separate cu Germania de Est, care, a spus el, va pune capat acordurilor existente intre cele petru puteri garantind accesul americanilor, britanicilor si francezilor in Berlinul de Vest. Cele trei puteri au replicat ca nici un tratat unilateral nu poate abroga raspunderile si drepturile lor in Berlinul de Vest, inclusive dreptulde acces neingradit in oras.
Est-germanii, ingrijorati de criza, fugeau in Berlinul de Vest in numar tot mai mare. Numai in iunie s-au refugiat aproximativ 30.000. Pe neasteptate. La 13 august, sovieticii au construit un zid intre sectoarele de est si cele de vest ale Berlinului, izolandu-icu fort ape locuitorii Germaniei de Est. In fata hotararii aliatilor de a nu renunta la dreptul de acces in Berlinul de Vest, guvernul sovietic a lasat sa treaca termenul limita de la sfarsitul anului fara a mai incerca sa semneze un tratat de pace cu Germania de Est.